Aktualności
Organizatorzy konkursu na szczeblu regionalnym:
• Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
• Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
• Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny w Tokarni
12 czerwca 2022r. odbył się w Parku Etnograficzny w Tokarni konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w którym rywalizowało 35 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego.
W skansenie etnograficznym w Tokarni 15 maja 2022 roku królowały rośliny. Podczas rodzinnej imprezy „Zielonym do góry”, przez cały dzień można było dowiedzieć się wszystkiego na temat ogrodnictwa i pielęgnacji roślin. Wśród wielu zaplanowanych w tym dniu atrakcji, na uwagę zasługiwał "Jarmark Zimnej Zośki". Oddział naszej Izby oraz członkowie uczestniczyli ze sprzedażą produktów lokalnych i regionalnych. .
W słoneczny weekend majowy /3 maja/ odbyła się kolejna edycja Pikniku serowo-winnego na dziedzińcu serowarni Sery Sandomierskie w Drygulcu w gminie Wojciechowice. Na gości czekały pyszne sery od Dziedzica, regionalne wina, lokalne przysmaki przygotowane przez KGW z Drygulca i Wojciechowic oraz pokaz bydła mlecznego i pstrągi pieczone na miejscu ze stawów Dziedzica.
W dniach 30 kwietnia i 1 maja 2022 roku na bulwarze wiślanym w Sandomierzu odbył się IV Targ Sandomierski. Organizatorami eventu byli: