25 października 2023 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się podsumowanie projektu pod nazwą "Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego”
realizowanego przez Grupę Operacyjną składającej się z czterech różnych podmiotów:
1. Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach,
2. Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
3. Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy,
4. Bartłomieja Piwowarczyka – rolnika
Główny cel projektu to produkcja serów twarogowych z wykorzystaniem własnych - środowiskowych bakterii kwasu mlekowego, a przede wszystkim najważniejszych bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego, należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, na pilotażowej linii technologicznej.