Aktualności
Czy turystyka wiejska powinna zająć priorytetowe miejsce w Strategii Rozwoju Turystyki Województwa Świętokrzyskiego???
Majówka w Tokarni 30 kwietnia i 1 maja br. z przysmakami i produktami lokalnymi członków Izby. Na stoiskach można było degustować i zakupić m.in. miody, sery z mleka krowiego i koziego, wina, nalewki, ekologiczne przetwory owocowe, produkty z jagody kamczackiej, krówki, śliwki w czekoladzie, czekolady artystyczne, wędliny czy wodę buskowiankę.
III edycja ogólnopolskiego wydarzenia "POLSKIE KULINARIA BUSKO-ZDRÓJ 2023" zaplanoawana jest w dniach 2-3 września 2023 roku.
ZAPRASZAMY
Rekordowa liczba konkursowych win i zgłaszających je winnic, sporo zaskoczeń i coraz większa pewność, że „koronna dyscyplina polskiego winiarstwa” to wina musujące. Do trzeciej edycji konkursu WINOPL 2023, 105 producentów nadesłało 430 win.
Wsód win wyróżnionych w tegorocznej edycji konkursu, .kategoria: wino białe / hybryda solaris na III miejscu znalazło się wino Solaris z winnicy 🥉Złota Wieś.
https://targiwino.pl/pl/aktualnosci/polskie-wina-z-medalami-rozstrzygnieto-konkurs-winopl/
27 lutego 2023 roku podczas uroczystej Gali w Kielcach przyznano świętokrzyskie Orły „Wprost”.
W kategorii „Lokalny Producent Żywności” statuetkę Orłów otrzymał Mariusz Roszkowski prowadzący Olejarnię Zagłoby w Mikułowicach gm. Busko – Zdrój.