Aktualności

W niedzielę, 16 czerwca 2019 r., w Kieleckim Parku Miejskim miał miejsce Finał Wojewódzki XIX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. PIPRiL O/Świętokrzyski przygotowała stoisko promocyjne, uczestniczyła w pracach Jury i była fundatorem jednej z głównych nagród konkursu.
Konkurs „NKD – Smaki Regionów” promuje tradycyjne produkty i udowadnia jak bogaty potencjał drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która jest osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.

Podczas tegorocznej edycji oceniono 56 produktów, nagrodzono jedenaście najlepszych potraw, wyróżniono piętnaście, a trzy nominowano do nagrody „Perła 2019”. Wśród członków Oddziału w konkursie NKD udział brali: Piekarnia -Halina Bożena Dobrowolska z Kielc,/ I nagroda za Bułkę Parkę w kat. Wyroby cukiernicze/ Gospodarstwo Mleczne „Buncok Strzałkowski” z Strzałkowa –Teresa i Piotr Łukasik/ Wyróżnienie za masło ze Strzałkowa w kat. Produkty mleczne/, członkowie stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”- Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt /I Nagroda za miód fasolowy w kat. Miody/, Waldemar Jurkowski- Waldiwain- wino półwytrawne białe, Mariusz Małkiewicz Produkcja Serów - „Dziedzic”/ I nagroda za Ser sandomierski Panicz z kozieradką w kat. Produkty mleczne/

Oddział Świętokrzyski Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego reprezentował nasz region podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność". Nasze stoisko na warszawskim Służewcu odwiedził m in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Ardanowski.

Alicja Stępień została wybrana na stanowisko Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. Dotychczasowy szef Oddziału, Andrzej Hys, zrezygnował z pełnionej funkcji. Podczas walnego zgromadzenia członkowie izby wyrazili przekonanie, że nowa prezes, korzystając z olbrzymiego doświadczenia w pracy społecznej i wiedzy specjalistycznej, będzie kontynuowała dotychczasowy kierunek rozwoju prowadzący do wzmocnienia pozycji i znaczenia izby w regionie. 

 Sad Sandomierski i Sandomierski Szlak Jabłkowy reprezentowały nas podczas Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH, które odbyły się w Kielcach 13 i 14 lutego br. Sad Sandomierski zaprezentował serię naturalnie tłoczonych soków jabłkowych oraz wieloowocowych, z dodatkiem porzeczki, gruszki, truskawki i wiśni, natomiast przedstawiciele Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego częstowali gości wyciskanymi na miejscu sokami i musami owocowymi.
Głównym tematem naszej prezentacji na targach był nowy zakres usług doradczych i szkoleniowych, związanych z realizacją projektu „Profesjonalizacja oferty usług PIPRILOŚ poprzez wyjście na rynek z pakietyzowaną ofertą 8 usług dedykowanych świętokrzyskiemu sektorowi MSP".

W piątek, 23 listopada, odbyła się Konferencja promocyjno-informacyjna na temat, realizowanego przez nas projektu. Ideę projektu pod nazwą "PIPRIL OŚ dla świętokrzyskich MSP" przedstawił nasz ekspert, Mariusz Detko. Po konferencji miało miejsce posiedzenie Rady Oddziału i Zarządu, na którym podsumowano dotychczasową działalność PI oraz podjęto uchwałę o wpisaniu do stowarzyszenia firmy "Sad Sandomierski".