Aktualności
W dniach 8–9 listopada 2023r., podczas XXVI Międzynarodowych Targów Biznes – Żywność – Medycyna w Rzeszowie, firma WSP „Społem” otrzymała Złoty Medal za swój najnowszy produkt, czyli Majonez Kielecki z papryką chipotle. Połączenie klasycznego, polskiego majonezu oraz elementów kuchni latynoskiej podbiło podniebienia jurorów rzeszowskiego konkursu.
https://www.wspspolem.com.pl/aktualnosci/majonez-kielecki-z-papryka-chipotle-nagrodzony/
25 października 2023 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się podsumowanie projektu pod nazwą "Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego”
3 medale za zajęcie 1 miejsca w XXXI Krajowej Ocenie Przetworów Mlecznych w dniach 17 – 19.10.2023 roku XVI Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Kudowie Zdrój.
- za Twaróg Półtłusty Krajanka – 400 G
- za Twaróg na sernik – 1 KG
- za Linię serów w plastrach – 150G Gouda, Edamski, Włoszczowski, Rajski, Mazdamer
https://www.osmwloszczowa.com.pl/medale-dla-produktow-osm-wloszczowa
4 nagrody w konkursie konsumentów podczas Ogólnopolskiego Święta Sera, czyli Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa!
a w tym:
- nagrodę Serowego i Twarogowego Króla
- w kategorii hit serowy i twarogowy
https://www.osmwloszczowa.com.pl/ogolnopolskie-swieto-sera-2023
https://www.agroindustry.pl/index.php/2023/10/19/krajowe-stowarzyszenie-mleczarzy-znamy-laureatow-nagrod-i-ocen-2023/
10.X.2023 r., zakończyło się głosowanie w plebiscycie Echa Dnia "Mistrzowie Smaku 2023". To czytelnicy wybrali najlepsze restauracje w województwie świętokrzyskim, a restauracja Polonia w buskim Hotelu Polonia Park zajęła I miejsce w plebiscycie. Ten nowy lokal na kulinarnej mapie Buska-Zdroju serwuje gościm doskonałej jakości daniami z kuchni staropolskiej.
Te prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.
W tym roku statuetkę „Perły 2023” odebrał nasz kolega z Izby, Piotr Suchoń – właściciel Gospodarstwa Rybackiego Stawy 2A, gm. Imielno, podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” 29 września - 1 października 2023r.
Swoje produkty z woj. świętokrzyskiego zaprezentowali również:
Członkowie OŚ Izby:
Sery Sandomierskie od Dziedzica i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa,
oraz Pasieka Dobra Pszczoła, Wanilia i Migdały, Manufaktura Anety.