Aktualności
Oddział Świętokrzyski Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego reprezentował nasz region podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność". Nasze stoisko na warszawskim Służewcu odwiedził m in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Ardanowski.
Alicja Stępień została wybrana na stanowisko Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. Dotychczasowy szef Oddziału, Andrzej Hys, zrezygnował z pełnionej funkcji. Podczas walnego zgromadzenia członkowie izby wyrazili przekonanie, że nowa prezes, korzystając z olbrzymiego doświadczenia w pracy społecznej i wiedzy specjalistycznej, będzie kontynuowała dotychczasowy kierunek rozwoju prowadzący do wzmocnienia pozycji i znaczenia izby w regionie.
Sad Sandomierski i Sandomierski Szlak Jabłkowy reprezentowały nas podczas Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH, które odbyły się w Kielcach 13 i 14 lutego br. Sad Sandomierski zaprezentował serię naturalnie tłoczonych soków jabłkowych oraz wieloowocowych, z dodatkiem porzeczki, gruszki, truskawki i wiśni, natomiast przedstawiciele Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego częstowali gości wyciskanymi na miejscu sokami i musami owocowymi.
Głównym tematem naszej prezentacji na targach był nowy zakres usług doradczych i szkoleniowych, związanych z realizacją projektu „Profesjonalizacja oferty usług PIPRILOŚ poprzez wyjście na rynek z pakietyzowaną ofertą 8 usług dedykowanych świętokrzyskiemu sektorowi MSP".
W piątek, 23 listopada, odbyła się Konferencja promocyjno-informacyjna na temat, realizowanego przez nas projektu. Ideę projektu pod nazwą "PIPRIL OŚ dla świętokrzyskich MSP" przedstawił nasz ekspert, Mariusz Detko. Po konferencji miało miejsce posiedzenie Rady Oddziału i Zarządu, na którym podsumowano dotychczasową działalność PI oraz podjęto uchwałę o wpisaniu do stowarzyszenia firmy "Sad Sandomierski".
Targi Smaki Regionów odbyły się w Poznaniu w dniach od 29 września do 1 października. Ok. 200 wystawców prezentowało swoje wyroby, dlatego można było zasmakować kuchni niemal z wszystkich regionów Polski.
Na scenie kulinarnej wystąpił Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN "MasterChef Junior". Nie zabrakło także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy przygotowywali dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.
Kulinarne perełki
Z naszego regionu perły otrzymały trzy produkty: krówka kielczanka Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Bidziny w gminie Wojciechowice, kiełbasa wiejska od Bonarka z Wiązownicy Dużej w gminie Staszów oraz sandomierskie jabłko suszone w plastrach Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Naszym laureatom pogratulował zdobycia pereł Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Pan Michał Żytki.
Nasz region reprezentowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.