Aktualności

Alicja Stępień została wybrana na stanowisko Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. Dotychczasowy szef Oddziału, Andrzej Hys, zrezygnował z pełnionej funkcji. Podczas walnego zgromadzenia członkowie izby wyrazili przekonanie, że nowa prezes, korzystając z olbrzymiego doświadczenia w pracy społecznej i wiedzy specjalistycznej, będzie kontynuowała dotychczasowy kierunek rozwoju prowadzący do wzmocnienia pozycji i znaczenia izby w regionie. 

 Sad Sandomierski i Sandomierski Szlak Jabłkowy reprezentowały nas podczas Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH, które odbyły się w Kielcach 13 i 14 lutego br. Sad Sandomierski zaprezentował serię naturalnie tłoczonych soków jabłkowych oraz wieloowocowych, z dodatkiem porzeczki, gruszki, truskawki i wiśni, natomiast przedstawiciele Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego częstowali gości wyciskanymi na miejscu sokami i musami owocowymi.
Głównym tematem naszej prezentacji na targach był nowy zakres usług doradczych i szkoleniowych, związanych z realizacją projektu „Profesjonalizacja oferty usług PIPRILOŚ poprzez wyjście na rynek z pakietyzowaną ofertą 8 usług dedykowanych świętokrzyskiemu sektorowi MSP".

W piątek, 23 listopada, odbyła się Konferencja promocyjno-informacyjna na temat, realizowanego przez nas projektu. Ideę projektu pod nazwą "PIPRIL OŚ dla świętokrzyskich MSP" przedstawił nasz ekspert, Mariusz Detko. Po konferencji miało miejsce posiedzenie Rady Oddziału i Zarządu, na którym podsumowano dotychczasową działalność PI oraz podjęto uchwałę o wpisaniu do stowarzyszenia firmy "Sad Sandomierski".

Targi Smaki Regionów odbyły się w Poznaniu w dniach od 29 września do 1 października. Ok. 200 wystawców prezentowało swoje wyroby, dlatego można było zasmakować kuchni niemal z wszystkich regionów Polski.

Na scenie kulinarnej wystąpił  Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN "MasterChef Junior". Nie zabrakło także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy przygotowywali dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.

Kulinarne perełki

Nie brakuje ich na targach Smaki Regionów, a te absolutnie wyjątkowe można poznać podczas finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", którego celem jest między innymi identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tej pory, dzięki konkursowi zidentyfikowano około 18 tysięcy regionalnych, tradycyjnych rarytasów. To pokazuje jak duży potencjał smaków drzemie w różnych regionach i jak wiele wciąż mamy do odkrycia pod tym względem.

Z naszego regionu perły otrzymały trzy produkty: krówka kielczanka Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Bidziny w gminie Wojciechowice, kiełbasa wiejska od Bonarka z Wiązownicy Dużej w gminie Staszów oraz sandomierskie jabłko suszone w plastrach Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Naszym laureatom pogratulował zdobycia pereł Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Pan Michał Żytki.

Nasz region reprezentowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.



16 września 2018 r braliśmy udział w Dożynkach Wojewódzkich, które odbyły się we Włoszczowie. Nasze stoisko odwiedzili: Adam Jarubas, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Starosta Włoszczowski Jerzy Suliga i Ryszard Ciźla, Prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

 

Polskie Kulinaria 2023

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW dnia 2 -3 września 2023 roku, w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

Plakat A4 2023 2 
 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku, godz. 17.00 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

loga
 
Polskie Kulinaria 2022
 
Polskie Kulinaria 2021

Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 606-464-932

Napisz do nas
biuro@izbaprodukturegionalnego.org.pl

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski

Silni z Natury