Za nami kolejny festiwal smaków regionalnych. W dniu 21 maja 2023r. w Parku Etnograficzny w Tokarni odbyła się XXII edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. Organizatorami wydarzenia są: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Przedstawiamy naszych uczestników konkursu, w którym wyłoniono najlepsze produkty w różnych kategoriach.
Laureat nagrody głównej Piotr Suchoń• Kategoria: Produkty i przetwory z ryb - "Pieczeń z karpia z warzywami" gospodarstwa rybackiego "Stawy" (powiat jędrzejowski)
Laureat nagrody głównej Marcin Wilkus •Kategoria: Napoje alkoholowe - "Miód pitny Vilkus trójniak morela" z Miodosytni Vilkus Marcina Wilkusa (powiat jędrzejowski).
Wyróżnienie Tadeusz Matuszewski • Kategoria: Produkty i przetwory mięsne- Kaszanka z Bęczkowa, Bęczków, powiat kielecki.
Uczestnicy kiermaszu produktów lokalnych towarzyszącemu konkursowi.