20220615 080959      logo


Organizatorzy konkursu na szczeblu regionalnym: 


• Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
• Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
• Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny w Tokarni


12 czerwca 2022r. odbył się w Parku Etnograficzny w Tokarni konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w którym rywalizowało 35 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego.


Wśród laureatów konkursu byli również członkowie Oddziału Świętokrzyskiego Izby, którzy otrzymali nagrody główne i wyróżnienia w kategoriach:

 

• Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
a/Produkty i przetwory z ryb
Wyróżnienie za pastę z wędzonego jesiotra dla Piotra Suchonia, Gospodarstwa Rybackie Stawy 2a, gm. Imielno

20220612 110021  20220612 110013  


b/ Produkty mleczne
Nagroda główna za Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem dla Magdaleny i Dawida Smak, KOZI SMAK ze Złotej, gm. Złota

 20220612 125334 20220612 125129

20220612 144442  P1390911

 received 761683408181915     received 1403692846811511


• Napoje regionalne
a/Napoje bezalkoholowe
Nagroda główna za Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki dla Agaty Machockiej, Gospodarstwo ekologiczne u Machockich, Cisów, gm. Daleszyce   

 P1390725  20220612 145231      

 P1390923


b/ Napoje alkoholowe
Nagroda główna za Nalewkę szydłowską śliwka wędzona dla Agnieszki Wierzbickiej-Baxter, PURPLE VALLEY Sp. z.o.o., Szydłów

20220612 115247  20220612 145339

 P1390925


Nagroda główna za Wino od Fodymskich dla Mariusza Fodymskiego, Winnica Fodymskich, Szczaworyż, gm. Busko-Zdrój

 20220612 130134  20220612 145434

 P1390928


Wyróżnienie za Cytrynówkę Świętokrzyską dla Cezarego Grendy, Zakład Gastronomiczny CAFETIN, Suchedniów

20220612 121201   20220612 121225

P1390951 

 

Pozostali uczestnicy konkursu:

Jagodowe Pole Ewelina Pielaszkiewicz Modliborzyce k/Opatowa

 20220612 121804  20220612 150923

Pasieka Stępień Piotr Stępień Bidziny

 20220612 122925  20220612 151338

 

Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz- "Dziedzic", Drygulec, gm. Wojciechowice

20220612 125946   20220612 130004

Komisja konkursowa NKD 

 20220612 130441  Komisja NKD fot M.Wiaderny

 

 Stoisko promocyjne PIPRiLOŚ

3   20220612 142528

 20220612 143357    20220612 143429

Wzorem lat ubiegłych krajowa kapituła konkursu wybrała 5 nominowanych najlepszych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody "PERŁA 2022".
• Ser podpuszczkowy z Pakuł - Serowarnia pakuły Aneta i Jan Król
• Olej rydzowy z Mikułowic - Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski
• Miód wielokwiatowy(wiosenny) - Pasieka Dobra Pszczoła Rafała Zacharski
• Chleb wiejski - Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
• Sok jabłkowy z Bielin - PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot

 

 

 

Polskie Kulinaria 2023

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW dnia 2 -3 września 2023 roku, w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

Plakat A4 2023 2 
 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku, godz. 17.00 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

loga
 
Polskie Kulinaria 2022
 
Polskie Kulinaria 2021

Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 606-464-932

Napisz do nas
biuro@izbaprodukturegionalnego.org.pl

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski

Silni z Natury