Organizatorzy konkursu na szczeblu regionalnym:
• Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
• Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
• Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny w Tokarni
12 czerwca 2022r. odbył się w Parku Etnograficzny w Tokarni konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w którym rywalizowało 35 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego.
Wśród laureatów konkursu byli również członkowie Oddziału Świętokrzyskiego Izby, którzy otrzymali nagrody główne i wyróżnienia w kategoriach:
• Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
a/Produkty i przetwory z ryb
Wyróżnienie za pastę z wędzonego jesiotra dla Piotra Suchonia, Gospodarstwa Rybackie Stawy 2a, gm. Imielno
b/ Produkty mleczne
Nagroda główna za Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem dla Magdaleny i Dawida Smak, KOZI SMAK ze Złotej, gm. Złota
• Napoje regionalne
a/Napoje bezalkoholowe
Nagroda główna za Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki dla Agaty Machockiej, Gospodarstwo ekologiczne u Machockich, Cisów, gm. Daleszyce
b/ Napoje alkoholowe
Nagroda główna za Nalewkę szydłowską śliwka wędzona dla Agnieszki Wierzbickiej-Baxter, PURPLE VALLEY Sp. z.o.o., Szydłów
Nagroda główna za Wino od Fodymskich dla Mariusza Fodymskiego, Winnica Fodymskich, Szczaworyż, gm. Busko-Zdrój
Wyróżnienie za Cytrynówkę Świętokrzyską dla Cezarego Grendy, Zakład Gastronomiczny CAFETIN, Suchedniów
Pozostali uczestnicy konkursu:
Jagodowe Pole Ewelina Pielaszkiewicz Modliborzyce k/Opatowa
Pasieka Stępień Piotr Stępień Bidziny
Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz- "Dziedzic", Drygulec, gm. Wojciechowice
Komisja konkursowa NKD
Stoisko promocyjne PIPRiLOŚ
Wzorem lat ubiegłych krajowa kapituła konkursu wybrała 5 nominowanych najlepszych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody "PERŁA 2022".
• Ser podpuszczkowy z Pakuł - Serowarnia pakuły Aneta i Jan Król
• Olej rydzowy z Mikułowic - Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski
• Miód wielokwiatowy(wiosenny) - Pasieka Dobra Pszczoła Rafała Zacharski
• Chleb wiejski - Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
• Sok jabłkowy z Bielin - PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot