W dniach 20-22 marca 2022 roku, we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego i Domem Polski Wschodniej w Brukseli, uczestniczyliśmy w międzynarodowych targach spożywczych TAVOLA w belgijskim Kortrijk. W ramach targów, w gmachu Ambasady RP w Brukseli, 22 marca byliśmy również obecni na Forum Przedsiębiorców Branży Spożywczej zorganizowanej przez Dom Polski Wschodniej w Brukseli i Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Amsterdamie.
Targi TAVOLA należą do najważniejszych w Europie targów branży spożywczej, które stanowią miejsce wymiany kontaktów pomiędzy producentami i nabywcami wysokiej jakości produktów z branży spożywczej. TAVOLA tworzy wyjątkową niszę, specjalizując się w żywności i napojach klasy premium. Zarówno liderzy rynku, jak i drobni rzemieślnicy gwarantują niezwykły asortyment ściśle wyselekcjonowanych delikatesów oraz pyszne produkty z najwyższej półki. Profil kupujących to zarówno hipermarkety, supermarkety, hurtownie zaopatrujące hotele, bary i restauracje, jak również kierownicy małych supermarketów i sklepów mało powierzchniowych. Profil targów obejmuje żywność i napoje oraz maszyny i wyposażenie dla przemysłu spożywczego. Uczestnictwo w wydarzeniu to szansa na zaistnienie w świadomości klientów na arenie międzynarodowej, głównie wśród odbiorców z Belgii (82%) i krajów ościennych: Niderlandów (12%),Francji (4%), Luksemburga, Wielkiej Brytanii i Niemiec.
Na stoisku wystawienniczym udostępnionym bezpłatnie przez Dom Polski Wschodniej w Brukseli promowaliśmy produkty firm, które są członkami Oddziału Świętokrzyskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Stoisko odwiedzili m.in. Rafał Siemianowski, Ambasador RP w Królestwie Belgii oraz Paweł Majkut, I Sekretarz Ambasady RP, Tomasz Jamka, członek Zarządu Województwa, Grzegorz Banaś, przewodniczący Komisji Strategii, Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, Piotr Kisiel, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Urzędu Marszałkowskiego, pracownicy tego departamentu Jakub Górski i Jakub Oczkowski, Ryszard Białacki, przedstawiciel województwa świętokrzyskiego w Domu Polski Wschodniej w Brukseli, Yvette Popławska redaktor naczelny, prezes Stowarzyszenia Virtualia ART oraz uczestnicy targów zainteresowani naszą ofertą produktową.
Relacja fotograficzna
Cytrynówka świętokrzyska Wina z winnicy "Złota Wieś"
Jabłka sandomierskie Przetwory z jagody kamczackiej/Jagodowe pole
Powidła śliwkowe, Keczup Szydłowski, Krówka ze śliwką, Śliwka w czekoladzie/ Purple Valley Sp. z.o.o.
Przetwory owocowe/Sad Danków Oleje naturalne/Olejarnia Zagłoby
Soki /Sad Sandomierski Sp.z.o.o. Sery Sandomierskie
Sery Włoszczowskie Kiszonki /Megawita
Miody Sandomierskie
Browar Ponidzie Ekologiczne Słomki do napojów Wiklak
Miody Napękowskie Krówka Kielczanka/OSM Bidziny
Miody Pasieka Piotr Stępień AURORE STRAPART Browar Kurozwęki
W ramach Forum Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Ambasadzie RP w Brukseli odbyło się seminarium na temat możliwości ekspansji na rynki Beneluksu dla polskich firm z branży spożywczej oraz spotkania networkingowe i rozmowy przy stoiskach firm.