XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbyła się w czasie Finału Regionalnego w Parku Etnograficznym w Tokarni 20 czerwca 2021 roku. Tegoroczna edycja zaowocowała sukcesami naszych członków. 7 Nagród Głównych, 1 Wyróżnienie i 2 produkty nominowane do nagrody „Perła 2021” to pokłosie konkursu.

plakat  

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego


Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagrodę otrzymał Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS” za kiełbasę wiejską z Bęczkowa

1.a  nkd1


Podkategoria: produkty mleczne
I nagrodę równorzędnie otrzymali:
- Gminna Mleczarnia z Pierzchnicy Sp. z.o.o. za masło ekstra z Pierzchnicy
- Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”- Produkcja serów za ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień pasiasty”
- Mateusz Łukasik Gospodarstwo Rolne za jogurt naturalny ze Strzałkowa

  c    nkd2a       nkd2b

 

 nkd4a     nkd4b   

     20210620 130413       SOD 0408       SOD 0412  


II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego


Podkategoria: przetwory owocowe
I nagrodę otrzymała Agnieszka Wierzbicka –Baxter „Purple Valley Sp. z.o.o. za keczup szydłowski śliwkowy

 SOD 0560    SOD 0553     nkd5b


Podkategoria: produkty zbożowe
I nagrodę otrzymała Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski za chleb wiejski

 chleb       SOD 0468


III. W kategorii napoje regionalne


Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagrodę otrzymała Ewelina Ptak Winnica „Złota Wieś” za wino białe gronowe wytrawne Solaris

nkd7  SOD 0512  nkd7a


Wyróżnienie otrzymał Aurore Strapart Browar za piwo „Czas”

  SOD 0473            SOD 0541 

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2021”
- Piwo z Kurozwęk Pan Paweł, Aurore Strapart Browar
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie , Purple Valley Sp. z. o.o.

 e              a

Wśród fundatorów nagród w konkursie NKD była  PIPRiLOŚ oraz członkowie: 


1. Jednostka certyfikująca PNG Sp. z. o.o. z Cisowa

 Wręczenie nagrody MS

Dyplom i nagrodę wręczają Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski i Prezes Jednostki certyfikujacej PNG Sp.z.o.o. Maciej Sokalski

2. Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach

 

Polskie Kulinaria 2023

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW dnia 2 -3 września 2023 roku, w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

Plakat A4 2023 2 
 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku, godz. 17.00 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

loga
 
Polskie Kulinaria 2022
 
Polskie Kulinaria 2021

Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 606-464-932

Napisz do nas
biuro@izbaprodukturegionalnego.org.pl

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski

Silni z Natury