XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbyła się w czasie Finału Regionalnego w Parku Etnograficznym w Tokarni 20 czerwca 2021 roku. Tegoroczna edycja zaowocowała sukcesami naszych członków. 7 Nagród Głównych, 1 Wyróżnienie i 2 produkty nominowane do nagrody „Perła 2021” to pokłosie konkursu.
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagrodę otrzymał Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS” za kiełbasę wiejską z Bęczkowa
Podkategoria: produkty mleczne
I nagrodę równorzędnie otrzymali:
- Gminna Mleczarnia z Pierzchnicy Sp. z.o.o. za masło ekstra z Pierzchnicy
- Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”- Produkcja serów za ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień pasiasty”
- Mateusz Łukasik Gospodarstwo Rolne za jogurt naturalny ze Strzałkowa
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagrodę otrzymała Agnieszka Wierzbicka –Baxter „Purple Valley Sp. z.o.o. za keczup szydłowski śliwkowy
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagrodę otrzymała Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski za chleb wiejski
III. W kategorii napoje regionalne
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagrodę otrzymała Ewelina Ptak Winnica „Złota Wieś” za wino białe gronowe wytrawne Solaris
Wyróżnienie otrzymał Aurore Strapart Browar za piwo „Czas”
Produkty nominowane do nagrody „Perła 2021”
- Piwo z Kurozwęk Pan Paweł, Aurore Strapart Browar
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie , Purple Valley Sp. z. o.o.
Wśród fundatorów nagród w konkursie NKD była PIPRiLOŚ oraz członkowie:
1. Jednostka certyfikująca PNG Sp. z. o.o. z Cisowa
Dyplom i nagrodę wręczają Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski i Prezes Jednostki certyfikujacej PNG Sp.z.o.o. Maciej Sokalski
2. Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach