W niedzielę, 16 czerwca 2019 r., w Kieleckim Parku Miejskim miał miejsce Finał Wojewódzki XIX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. PIPRiL O/Świętokrzyski przygotowała stoisko promocyjne, uczestniczyła w pracach Jury i była fundatorem jednej z głównych nagród konkursu.
Konkurs „NKD – Smaki Regionów” promuje tradycyjne produkty i udowadnia jak bogaty potencjał drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która jest osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.

Podczas tegorocznej edycji oceniono 56 produktów, nagrodzono jedenaście najlepszych potraw, wyróżniono piętnaście, a trzy nominowano do nagrody „Perła 2019”. Wśród członków Oddziału w konkursie NKD udział brali: Piekarnia -Halina Bożena Dobrowolska z Kielc,/ I nagroda za Bułkę Parkę w kat. Wyroby cukiernicze/ Gospodarstwo Mleczne „Buncok Strzałkowski” z Strzałkowa –Teresa i Piotr Łukasik/ Wyróżnienie za masło ze Strzałkowa w kat. Produkty mleczne/, członkowie stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”- Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt /I Nagroda za miód fasolowy w kat. Miody/, Waldemar Jurkowski- Waldiwain- wino półwytrawne białe, Mariusz Małkiewicz Produkcja Serów - „Dziedzic”/ I nagroda za Ser sandomierski Panicz z kozieradką w kat. Produkty mleczne/

 1 NKD 2019 4

1 NKD 2019 3

 

1 NKD 2019 2

1 NKD 2019 1

 

Polskie Kulinaria 2023

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW dnia 2 -3 września 2023 roku, w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

Plakat A4 2023 2 
 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku, godz. 17.00 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

loga
 
Polskie Kulinaria 2022
 
Polskie Kulinaria 2021

Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 606-464-932

Napisz do nas
biuro@izbaprodukturegionalnego.org.pl

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski

Silni z Natury