Targi Smaki Regionów odbyły się w Poznaniu w dniach od 29 września do 1 października. Ok. 200 wystawców prezentowało swoje wyroby, dlatego można było zasmakować kuchni niemal z wszystkich regionów Polski.

Na scenie kulinarnej wystąpił  Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN "MasterChef Junior". Nie zabrakło także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy przygotowywali dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.

Kulinarne perełki

Nie brakuje ich na targach Smaki Regionów, a te absolutnie wyjątkowe można poznać podczas finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", którego celem jest między innymi identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tej pory, dzięki konkursowi zidentyfikowano około 18 tysięcy regionalnych, tradycyjnych rarytasów. To pokazuje jak duży potencjał smaków drzemie w różnych regionach i jak wiele wciąż mamy do odkrycia pod tym względem.

Z naszego regionu perły otrzymały trzy produkty: krówka kielczanka Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Bidziny w gminie Wojciechowice, kiełbasa wiejska od Bonarka z Wiązownicy Dużej w gminie Staszów oraz sandomierskie jabłko suszone w plastrach Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Naszym laureatom pogratulował zdobycia pereł Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Pan Michał Żytki.

Nasz region reprezentowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.