Dożynki Prezydenckie 2016 odbyły się 10 i 11 września w Spale.

Producenci i przetwórcy wyrobów tradycyjnych z naszego regionu skupieni byli wokół Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. Nasz Oddział był największą reprezentacją regionalną producentów wyrobów tradycyjnych.

Główny dożynkowy bochen chleba wręczony oficjalnie przez rolników prezydentowi  został upieczony w Piekarni R. Dobrowloski z Kielc. Było to docenienie działań naszego oddziału przez władze krajowe Izby i tradycji kultywowanej przez naszą lokalną piekarnię.    

Para Prezydencka odwiedziła wszystkie nasze stoiska, nie szczędząc słów uznania dla tradycyjnych świętokrzyskich produktów. Były rozmowy i degustacje.

Swoje wyroby Parze Prezydenckiej zaprezentowali: Gospodarstwo Mleczne Buncok Strzałkowski Teresa Łukasik, Pasieka Rodzinna Marta i Ireneusz Bęben Miody Napękowskie, Piekarni R. Dobrowolski, Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A., WSP Społem, Liovit, Lyo Food, Sad Danków, Lasochów S.A, OSM Opatów.

Resztę niech dopowiedzą zdjęcia.